pondělí 18. ledna 2016

Když dovolená, tak v Chorvatsku 5

   Po vyhodnocení všech přijatelných rizik je naprosto jasné, že letos nestrávím dovolenou ani v Egyptě, ani v Tunisku, ba dokonce ani v Turecku či Řecku. Jsem už docela stará na seznamování se s inženýry na ostrově Kos či sázky, který egyptský hotel zažije v noci adrenalinovou zábavu.
    Taktéž nemíním na dovolenou šetřit celý rok, tatarák si od huby taky trhat nebudu,  takže i letos  pojedu do Chorvatska. Bohužel, podobným myšlenkovým procesem prošla asi pěkná řádka spoluevropanů, takže na mnoho dotazů na volné apartmany jsem dostala jen čtyři pozitivní odpovědi.
  Teď už se napevno rozhoduji kam. Najít  reálné obrázky pláží  je úkol vpravdě herculovský. Všechny fotky jsou udělané tak, že člověk při pohledu na ně začne oblékat plavky, bohužel ze zkušenosti  vím, že pravda je úplně jinde.
   Docela by mě zajímalo proč. Chápu cestovní kanceláře či majitelé apartmanu, že vyfotí pláže koncem května, nejlépe po ránu, ale proč vystavují ranní fotky téměř prázdných čistých krásných pláží i běžní návštěvnící na diskuzích či blozích, nevím.
   Fotky poloprázdné Makarské jsou asi tak uvěřitelné jako pomoc ombudsmanky bílému cis heterosexuálu.
  Proto já teď budu takové dobračisko a podělím se o fotky opravdové, červencové, denní.

      Vir

   Řekla bych, že Vir je taková rekreační chatová oblast Chorvatů. Většinou jde o zánovní, rekreační domky Zadaráků nebo Zagrebáků. Sama jsem vždy bydlela v baráčku, kde se v jednom apartmánu  rekreovali majitelé nebo jejich rodiče-důchodci a zbytek pronajímali. Z čehož je jasné, že zajímavé místo k večerním toulkám to není. V podstatě je na Viru jeden kostelík a centrum, což jež změť uliček bez chodníků, po nichž jezdí troubící Chorvati a které lemují obchůdky a stánky.
   Ovšem na architektonické skvosty lze narazit i tady.
Přechod pro chodce do zdi je prostě skvostný, takových kousků je Vir plný


   Slastičaren a hospůdek dost.

   Ale k těm plážím.
    První po příjezdu na ostrov na otevřené straně do moře je Prezida, ta byla moje nejoblíbenější. Oblázková, hezký vstup do moře, nejméně lidí.
 Prezida




   Podél pláže se dá dojít až do Centaru, hustota opalujících stoupá.
Miljkovica


  Dál pokračuje stejný typ pláží.
Luka-Chorvati mají jednu krásnou vlastnost, na pláž chodí po třetí



Luka

Na konci ostrova nádherná, divoká pláž. Ještě před pár lety se tam dalo dojet autem, pokud někomu nevadí ostružinami poškrábaný lak. Loni se na jediné přístupové cestě náhle a nečekaně kdesi uprostřed objevila značka zákaz vjezdu, pouze pro cyklisty, což je legrace, neboť to auto není kde odložit.

   Na straně směrem k Pagu (kde je neskutečně teplé moře) je řekla bych lidnatěji.  Z pláží postupně znám Lučicu. Pěkná, oblázky, špičkový vstup do vody, ale nic pro mě, nejlidnatější.
I to moře je takové nějaké plnější, na pláži bylo tak husto, že jsem nefotila



   Dále Malá Slatina,  příjemná, poloprázná.



   Brdonja, pro mě taková divná, hodně člunů.

Podél ostrova po obou stranách se dá projít podél pláží, které navazují buďto jedna na druhou nebo jsou mezi nima horší či lepší chodníčky


Dále Velká Slatina, která je už trochu z ruky, takže tam chodí jen lidi přímo tam ubytovaní, sebevrazi, kteří jsou ochotni jít po Virském putu pěšky  či nezkažení optimisté, doufající, že u pláže zaparkují.


Co se mě týče, poměr cena výkon skvělý, ovšem večerní  zevlování poněkud adrenalin, chodník je na Viru asi sprosté slovo. Zato blízko Nin nebo Zadar, takže i zevlouni si přijdou na své.


   

Žádné komentáře:

Okomentovat