středa 18. listopadu 2015

Taková pěkná téma

Někdy mě fascinuje urputnost některých jedinců v používání jistých zajímavých slov.
Například bizard. O tomhle opravdu bizarním patvaru se popsalo už tisíce stran. Dokonce i v tak skvělých časopisech jako je všelijaká Šárka, Květa apod. byl minimálně jeden článek o tomto vskutku zapeklitém slově.  Přesto na bizard narážím dnes a denně. Proč, nevím. Možná jsou všude kolem nás příznivci značky Blizzard. Zajímavé je, že když vložím slova bizard, bizardní do vyhledávače, vyskočí na mě neskutečné množství odkazů na pornostránky. Na druhou stranu si říkám, že tam už je to  D snad i zaslouženě.


Taky mě vždy uchvacovala  individua, která jsou vysokou intelektuální úroveň dokládala  používáním slov specielní, eventuelní, potencielní, manuelní (mimochodem napsat tyto zrůdnosti mi dalo docela velkou práci, neboť Word je tvrdošíjně opravuje).

Takže speciální, potenciální, eventuální, manuální.

Co je však pro mně úplně nové, je téma. Nemyslím takové to obyčejné téma, co zná každý. Myslím TÉMU. Opravdovou nefalšovanou tému. Poprvé jsem se s ní setkala v krásném, obohacujícím  pořadu Popelka. Nejdříve jsem mysléla, že téma-dáma je nějaká krajová zvláštnost a až se přesuneme další týden do jiné lokality, téma sama od sebe vysublimuje. Ale ne. Téma se drží napříč všemi kraji a je se tetelím radostí, že zachytila zrození úplně nového hnusotvaru.

Mimochodem, celý život musím přemýšlet nejen o používání hnusotvarů, ale také o používání slov správných, spisovných, přesto dle mě nějakých divných.

Např. interupce, umělé přerušení těhotenství. Slyšel někdo někdy, že by se někomu podařilo na pár týdnů přerušit těhotenství a pak v něm vesele pokračovat?


Žádné komentáře:

Okomentovat