čtvrtek 25. prosince 2014

Doba zvaná "Vy to vůbec nežerete"

   Tak už to máme zas za sebou. Stalo se to včera, někdy v odpoledních hodinách.
   Jako každý rok, i tentokrát se doba řečená "Nežerte to!" náhle a překotně změnila v dobu "Vy to vůbec nežerete". Tento skok bývá velice náhlý, ale rozhodně se nedá říct nečekaný.  Neprobíhá v jediném okamžiku. V závislostech, které se nedají přesně vyjádřit probíhá na území našeho státu v různém čase, zpravidla od dvanácté hodiny polední do šesté odpolední.
   Příčina tohoto jevu je nejasná, snad jí je rozháranost ateistické duše ( sakra, tak to se mi povedlo ateistická duše), která touží po tradicích, ale která nechce ztrácet čas zkoumáním kořenů či se bojí poznání pravdy.
   Však někdy mám pocit, že ani křesťané v tom nemají úpné jasno.
Jisté je, že doba "Nežerte to!" je časově téměř shodná s dobou adventní.  O vzniku adventu existuje několik teorií, zřejmě původně byl advent  příprava na nejstarší vánoční svátek, a tím bylo Zjevení Páně neboli Epifanie. To byl významný den i tím, že se uděloval křest dospělým. Často bývá advent prezentován podobně jako doba postní před Velikonocemi. 
   Druhé období "Vy to vůbec nežerete" koresponduje s koncem adventu, který je představován západem slunce Štědrého večera a začíná tedy 25.12,  dnem Narození Páně. Ve většině domácností začíná o trochu dříve (doba je holt uspěchaná)
    Jev bude mít asi více příčin, přání hospodyněk mít na svátečním stole horu vzácného cukroví, po kterém se lačně vrhnou všichni nabuzení, rozdychtění přísedící. Ale taky možná touhu po pevných pravidlech či vyšším řádu a nebo jen po ocenění té piplavé práce, která je zapotřebí k vykrojení desítek lineckých hvězdiček, výrobě škopků bramborového salátu a upletení  mnoha vánoček.

P.S.
Velice mě pobavila jedna z definicí adventu a chování během něj  na  http://cs.wikipedia.org a to:
    Pečení cukroví je významné pro rodinný život, umožňuje rodině strávit čas spolu v pohodlí a klidu domova, navozuje příjemnou atmosféru díky aromatickým kořením a dodává domovu nádech blížících se vánoc.


    

   





Žádné komentáře:

Okomentovat